Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Διαδικασία προμήθειας και διενέργειας rapid-test για τον COVID-19

  




                                          ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: 5/5/2021






Ενημερωτική Επιστολή

Ο Σύλλογος Διδασκόντων σας εύχεται ολόψυχα Χρόνια Πολλά με υγεία, δύναμη, αισιοδοξία.

Αγαπητοί γονείς,

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας τα Δημοτικά σχολεία ανοίγουν από Δευτέρα 10/05/2021 με την εφαρμογή του του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος) από τον κορωνοϊό COVID-19 σε μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. που εκδόθηκε.

Σκοπός της παρούσης επιστολής είναι η ενημέρωσή σας ως προς τη διαδικασία προμήθειας και διενέργεια του διαγνωστικού́ ελέγχου νόσησης από́ τον κορωνοϊό COVID-19 - Δήλωση του αποτελέσματος.

Υποχρεωτική διενέργεια διαγνωστικού

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 μέσω δωρεάν αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου είναι υποχρεωτικός για τους/τις μαθητές/τριες. Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται κάθε σχολική εβδομάδα, τουλάχιστον άπαξ, πριν από τη Δευτέρα. Ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

 

Διαδικασία προμήθειας και διενέργεια του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον  κορωνοϊό COVID-19 - Δήλωση του αποτελέσματος

Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού́ ελέγχου γίνεται δωρεάν από́ το φαρμακείο. Ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται κατ’ οίκον σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερωτικών φυλλαδίων. Για τους/τις ανήλικους/ες μαθητές/τρεις ηλικίας κάτω των δεκατριών (13) ετών ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται με τη βοήθεια του γονέα/κηδεμόνα.

 

Εξαγωγή αποτελέσματος του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου:

Οι γονείς/κηδεμόνες των ανήλικων μαθητών/τριων επισκέπτονται την ηλεκτρονική́ πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η οποία είναι μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημοσίας Διοίκησης (gov.gr - ΕΨΠ) και, αφού́ επιλέξουν την κατηγορία «Σχολική́ Κάρτα για COVID-19», στη συνέχεια αυθεντικοποιούνται με τη χρήση των κωδίκων - διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet) και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος.

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν τα ανωτέρω πρόσωπα. Ο/Η μαθητής/τρια επιδεικνύει, χωρίς να παραδίδει, τη σχολική́ κάρτα εντός της τάξης, στον εκπαιδευτικό́ της πρώτης ώρας και τη φέρει μαζί του/της μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση που ζητηθεί επίδειξή της από εκπαιδευτικό ή από τον/τη Διευθυντή/τρια / Υποδιευθυντή/τρια, ή Προϊστάμενο/νη.

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα εκτυπώνουν. Σε αυτή την περίπτωση, τα ανωτέρω πρόσωπα μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self- testing.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο. Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού́ Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).

Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής κάρτας COVID-19 θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος για τους/τις μαθητές/τριες, αυτές, μπορούν να συμπληρωθούν και να υπογραφούν και χειρόγραφα από τους γονείς/κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/τριών.

Αντί του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου οι μαθητές/τριες, δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή, στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα, είτε με επιβάρυνσή τους σε ιδιωτική δομή. (Η διεξαγωγή των διαγνωστικών αυτών ελέγχων γίνεται κάθε σχολική εβδομάδα, τουλάχιστον άπαξ, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από τη Δευτέρα).

 

Στην περίπτωση που μαθητής/τρια δεν επιδείξει τη σχολική κάρτα κατά την είσοδό του/της στην τάξη, τότε δεν γίνεται δεκτός/ή, λαμβάνει απουσία και απομακρύνεται από τη σχολική μονάδα. Θα παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, μέχρις ότου οι γονείς/κηδεμόνες τον/την παραλάβουν τηρουμένων όλων των ισχυόντων μέτρων προστασίας.

Το σχολείο θα λειτουργήσει με όλους τους κανόνες που ίσχυαν και την προηγούμενη περίοδο. Σας επισυνάπτουμε την προηγούμενη ενημερωτική επιστολή της 9ης Ιανουαρίου 2021 προς υπενθύμισή σας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων                                                       Ο Διευθυντής του Σχολείου
                                                                                              Πανταζόπουλος Δημήτριος