Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Ενημερωτική Επιστολή

                                                                                                                           ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: 14/09/2020


Ενημερωτική Επιστολή

Αγαπητοί γονείς,

Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι η ενημέρωσή σας σχετικά με την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του σχολείου μας, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης της διασποράς του Κορωνοϊού COVID-19.

Τις πρώτες μέρες προσέλευσης των μαθητών στο σχολείο θα αφιερωθεί μεγάλο μέρος της ημέρας για να γίνει συστηματική εκπαίδευση των παιδιών από τους υπεύθυνους δασκάλους των τμημάτων για τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης και τον τρόπο χρήσης της μάσκας.

Προσέλευση μαθητών

v  Η προσέλευση των μαθητών στο σχολείο είναι από 08:00-08:15 (φορώντας υποχρεωτικά την μάσκα τους).

v  Η πρωινή προσέλευση στο χώρο του σχολείου θα γίνεται χωρίς την είσοδο του γονέα ή κηδεμόνα.

v  Παρακαλούμε να αποφεύγετε το συνωστισμό στις εισόδους του σχολείου κατά την προσέλευση.

v  Με το χτύπημα του κουδουνιού (08:15) θα πραγματοποιείται συγκέντρωση των μαθητών στον χώρο συγκέντρωσης, ανά τμήμα, σε μία σειρά, τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας ώστε οι μαθητές να συνοδεύονται τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας, από τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν την πρώτη ώρα στις αίθουσες.

v  Γονείς μπορούν να εισέρχονται για την εξυπηρέτηση τους μετά την είσοδο των μαθητών στις αίθουσες.

 Αποχώρηση μαθητών

v  Η αποχώρηση των μαθητών από το σχολείο θα γίνεται από τη 13:15 έως τη 13:20 με σταδιακή αποχώρηση των μαθητών (φορώντας την μάσκα τους), σύμφωνα με τα παρακάτω:

- 13:15 Πρώτο ηχητικό σήμα-κουδούνι αποχωρούν οι μαθητές της Δ΄ τάξης από την είσοδο-έξοδο Πουσουλίδου και ταυτόχρονα της Στ΄ τάξης από την είσοδο-έξοδο Χαλκοκονδύλη.

- 13:17 Δεύτερο ηχητικό σήμα-κουδούνι αποχωρούν οι μαθητές της Β΄ τάξης από την είσοδο-έξοδο Πουσουλίδου και ταυτόχρονα της Γ΄ τάξης από την είσοδο-έξοδο Χαλκοκονδύλη.

- 13:19 Τρίτο ηχητικό σήμα-κουδούνι αποχωρούν οι μαθητές της Α΄ τάξης από την είσοδο-έξοδο Πουσουλίδου και ταυτόχρονα της Ε΄ τάξης από την είσοδο-έξοδο Χαλκοκονδύλη.

v  Κατά την αναμονή σας εκτός σχολείου, παρακαλείσθε να τηρείτε τις απαιτούμενες αποστάσεις και να μη συνωστίζεσθε μπροστά στην πόρτα κατά την αποχώρηση των μαθητών. Προτείνεται να περιμένετε στο απέναντι πεζοδρόμιο.

v  Γονείς μπορούν να εισέρχονται για την εξυπηρέτηση τους μετά την αποχώρηση όλων των μαθητών.

Κυλικείο

Τα κυλικεία των σχολικών μονάδων θα λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες της από 03/09/2020 εισήγησης της Εθνικής επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού Covid-19.

Οι μαθητές πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον  ενάμιση μέτρου κατά την αναμονή για την εξυπηρέτηση από το κυλικείο (σχετική σήμανση θα υπάρχει στο έδαφος).

 Διαλείμματα

Προκειμένου να περιοριστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ μαθητών/τριών των τμημάτων, έγινε διαχωρισμός των μαθητών και κατά τα διαλείμματα. Υιοθετήθηκε ευέλικτο ωράριο διαλειμμάτων (δύο ομάδες διαλειμμάτων: α΄ ομάδα: Α΄, Β΄, Γ΄ τάξεις και β΄ ομάδα: Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ τάξεις) και διαφορετικοί χώροι για κάθε τμήμα στο προαύλιο, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός των μαθητών (βλ. Παράρτημα Ι, ΙΙ).

Οι αίθουσες θα αερίζονται συνεχώς κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας και των διαλειμμάτων.

Διαρρύθμιση αιθουσών

Έγινε προσανατολισμός των θρανίων σε όλα τα τμήματα προς την ίδια κατεύθυνση ώστε να μειώνεται η έκθεση των μαθητών. 

Τήρηση κοινωνικών αποστάσεων και περιβάλλοντα μέτρα 

v  Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική: α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους  και β) στους εξωτερικούς χώρους, όταν υπάρχει συνωστισμός, π.χ. κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη σχολική μονάδα.

v  Δεν πρέπει τα παιδιά να φέρνουν μαζί τους παιχνίδια.

v  Έχουν τοποθετηθεί είδη ατομικής υγιεινής (π.χ. σαπούνι, αντισηπτικό) σε αίθουσες διδασκαλίας και τουαλέτες.

v  Οι μαθητές δεν θα αφήνουν στην αίθουσα προσωπικά τους αντικείμενα (βιβλία, μαρκαδόρους κ.τ.λ.). Οι μαθητές πρέπει να έχουν καθημερινά μαζί τους ότι χρειάζονται σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα του τμήματος τους. Ειδικά οι μαθητές των μικρών τάξεων να έχουν έτοιμα (3-4) καλοξυμένα μολύβια. 

Οδηγίες ατομικής υγιεινής

v  Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού ή πυρετό.

v  Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή φτάρνισμα.

v  Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

v  Αποφυγή κοινής χρήσης ειδών γραφικής ύλης  (π.χ. μολύβια, γόμες, μαρκαδόροι) και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

v  Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.

v  Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα, καθώς και να χρησιμοποιούν κοινά σκεύη, όπως ποτήρια και μπουκάλια.

v  Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα όταν είναι εμφανώς λερωμένα, και οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής και υγρών, μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα και μετά από πιθανή επαφή με εκκρίσεις ή άλλα σωματικά υγρά. Προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

v  Η υγιεινή των χεριών με χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος που θα βρίσκεται κοντά στην είσοδο της αίθουσας διδασκαλίας υπό την εποπτεία εκπαιδευτικού της τάξης, ιδιαίτερα για τα μικρότερα παιδιά.

v  Εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος πριν και μετά τη χρήση εξοπλισμού, όπως πληκτρολόγιο υπολογιστή (σε περίπτωση που αυτός είναι κοινόχρηστος).

v  Ευαισθητοποίηση και εγρήγορση για την πρώιμη αναγνώριση συμπτωμάτων. Σε περίπτωση εμφάνισης ακόμα και ήπιων συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος) παραμονή στο σπίτι και ενημέρωση των υπευθύνων. 

Εκπαιδευτικές εκδρομές - Βιβλιοθήκη

Για το σχολικό έτος 2020-2021 δεν θα πραγματοποιηθούν οι εκδρομές, επισκέψεις, περίπατοι, εκδηλώσεις, μαθητικοί αγώνες, προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η λειτουργία της σχολικής βιβλιοθήκης θα γίνεται με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας για όλους τους εισερχόμενους και της τήρησης απόστασης ενάμιση (1,5μ.) μέτρου μεταξύ αυτών. Επιπλέον η βιβλιοθήκη θα λειτουργεί μέρα παρά μέρα (για μόνο ένα τμήμα κάθε φορά). 

Αγαπητοί γονείς, ευελπιστούμε στη συνεργασία και την κατανόησή σας. Τα οποιαδήποτε μέτρα στοχεύουν στον περιορισμό της διασποράς του Κορωνοϊού COVID-19.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων                                             Ο Διευθυντής του Σχολείου

                                                                                        Πανταζόπουλος Δημήτριος




Για να δείτε και να κατεβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την επιστολή , πατήστε εδώ.