Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Eνημερωτική Επιστολή για Γονείς

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: 29/05/2020
Ενημερωτική Επιστολή

Αγαπητοί γονείς,
Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι η ενημέρωσή σας σχετικά με την εύρυθμη και

ασφαλή λειτουργία του σχολείου μας, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης της διασποράς του Κορωνοϊού COVID-19.

Την πρώτη μέρα προσέλευσης των μαθητών στο σχολείο θα αφιερωθεί μεγάλο μέρος της ημέρας για να γίνει συστηματική εκπαίδευση των παιδιών από τους υπεύθυνους δασκάλους των τμημάτων για τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης.

Μαθητές που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή συγκατοικούν με άτομο που ανήκει σε ομάδα τέτοια μπορούν να μην προσέρχονται στο σχολείο, ο κηδεμόνας πρέπει να υπογράψει την σχετική υπεύθυνη δήλωση στο γραφείο του Διευθυντή. 
Προσέλευση μαθητών
v  Η προσέλευση των μαθητών στο σχολείο είναι από 08:00-08:15.

v  Η πρωινή προσέλευση στο χώρο του σχολείου θα γίνεται χωρίς την είσοδο του γονέα ή κηδεμόνα.

v  Παρακαλούμε να αποφεύγετε το συνωστισμό στις εισόδους του σχολείου κατά την προσέλευση.

v  Το πρωί δεν θα πραγματοποιείται η συγκέντρωση των μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος και η καθιερωμένη πρωινή διαδικασία θα πραγματοποιείται εντός των αιθουσών.

Αποχώρηση μαθητών

v  Η αποχώριση των μαθητών από το σχολείο θα γίνεται από τη 13:15 έως τη 13:20 με σταδιακή αποχώρηση των μαθητών, σύμφωνα με τα παρακάτω:
- 13:15 Πρώτο ηχητικό σήμα-κουδούνι αποχωρούν οι μαθητές της Δ΄ τάξης από την

είσοδο-έξοδο Πουσουλίδου και ταυτόχρονα της Γ΄ τάξης από την είσοδο-έξοδο Χαλκοκονδύλη.
 -   13:17 Δεύτερο ηχητικό σήμα-κουδούνι αποχωρούν οι μαθητές της Β΄ τάξης από την είσοδο-έξοδο Πουσουλίδου και ταυτόχρονα της Ε΄ τάξης από την είσοδο-έξοδο Χαλκοκονδύλη.
- 13:19 Τρίτο ηχητικό σήμα-κουδούνι αποχωρούν οι μαθητές της Α΄ τάξης από την είσοδο-έξοδο Πουσουλίδου και ταυτόχρονα της ΣΤ΄ τάξης από την είσοδο-έξοδο Χαλκοκονδύλη.
      
v  Κατά την αναμονή σας εκτός σχολείου, παρακαλείσθε να τηρείτε τις απαιτούμενες αποστάσεις και να μη συνωστίζεσθε μπροστά στην πόρτα κατά την αποχώρηση των μαθητών. Προτείνεται να περιμένετε στο απέναντι πεζοδρόμιο.

Ωρολόγιο πρόγραμμα

v Το σχολείο θα λειτουργεί από τις 08:00-13:15.
v Το ολοήμερο δεν θα λειτουργεί, κατά συνέπεια δεν θα λειτουργεί και το τμήμα πρόωρης υποδοχής.
v Το ωρολόγιο πρόγραμμα θα συνεχίσει να υφίσταται ως έχει.

Κυλικείο 
Τα κυλικεία των σχολικών μονάδων θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, για αυτό παρακαλείσθε να μεριμνάτε καθημερινά για το φαγητό και νερό των παιδιών σας.
 Διαλείμματα
Προκειμένου     να     περιοριστεί     η     αλληλεπίδραση     μεταξύ     μαθητών/τριών       των τμημάτων/υποτμημάτων, έγινε διαχωρισμός των μαθητών και κατά τα διαλείμματα. Υιοθετήθηκε ευέλικτο ωράριο διαλειμμάτων (δύο ομάδες διαλειμμάτων: α΄ ομάδα: Α΄, Β΄, Γ΄ τάξεις και β΄ ομάδα: Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ τάξεις) και διαφορετικοί χώροι για κάθε υποτμήμα στο προαύλιο, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός των μαθητών (βλ. Παράρτημα Ι, ΙΙ).Οι αίθουσες θα αερίζονται συνεχώς κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας και των διαλειμμάτων.
 Διαρρύθμιση αιθουσών
Οι σχολικές αίθουσες διαμορφώθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να μεγιστοποιείται η απόσταση μεταξύ των μαθητών, δηλαδή ένας μαθητής ανά θρανίο. Τάξεις με περισσότερους από 15 μαθητές χωρίστηκαν σε υποτμήματα και θα εφαρμοσθεί εκ περιτροπής διδασκαλία. Τμήματα που οι σχολικές αίθουσες τους δεν επαρκούσαν για την τήρηση της απόστασης του 1,5 μ. χωρίστηκαν σε υποτμήματα ανεξάρτητα του αριθμού των μαθητών.
Κατά την πρώτη εβδομάδα έναρξης λειτουργίας, οι μαθητές του α΄ υποτμήματος προσέρχονται και παρακολουθούν μαθήματα τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, ενώ οι μαθητές του β΄ υποτμήματος προσέρχονται και παρακολουθούν μαθήματα τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη. Ακολούθως, την επόμενη εβδομάδα, οι μαθητές του α΄ υποτμήματος προσέρχονται και παρακολουθούν μαθήματα τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη, ενώ οι μαθητές του β΄ υποτμήματος προσέρχονται και παρακολουθούν μαθήματα τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Κατά τον ίδιο τρόπο και με εναλλαγή των ημερών παρακολούθησης ανά εβδομάδα για κάθε υποτμήμα θα συνεχίσει η παρακολούθηση των μαθημάτων τους μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους.
 Τήρηση κοινωνικών αποστάσεων και περιβάλλοντα μέτρα
v  Έγινε προσανατολισμός των θρανίων προς μία κατεύθυνση.

v  Τα θρανία τοποθετήθηκαν, έτσι ώστε να υπάρχει απόσταση 1,5 μ. μεταξύ των θέσεων των μαθητών.

v  Δεν επιτρέπεται η χρήση αντικειμένων (π.χ. μπάλες) ή εξοπλισμού που χρησιμοποιείται από πολλά παιδιά.


v  Έχουν τοποθετηθεί είδη ατομικής υγιεινής (π.χ. σαπούνι, αντισηπτικό) σε αίθουσες διδασκαλίας και τουαλέτες.

v  Η χρήση μάσκας είναι προαιρετική.

v  Οι μαθητές θα πάρουν από την αίθουσα όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα (βιβλία, μαρκαδόρους κ.τ.λ.). Οι μαθητές πρέπει να έχουν καθημερινά μαζί τους ότι χρειάζονται σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα του τμήματος τους. Ειδικά οι μαθητές των μικρών τάξεων να έχουν έτοιμα (3-4) καλοξυμένα μολύβια.
 Οδηγίες ατομικής υγιεινής
v  Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού ή πυρετό.

v  Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή φτάρνισμα.

v  Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

v  Αποφυγή κοινής χρήσης ειδών γραφικής ύλης (π.χ. μολύβια, γόμες, μαρκαδόροι) και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

v  Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.

v  Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα, καθώς και να χρησιμοποιούν κοινά σκεύη, όπως ποτήρια και μπουκάλια.

v  Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα όταν είναι εμφανώς λερωμένα, και οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής και υγρών, μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα και μετά από πιθανή επαφή με εκκρίσεις ή άλλα σωματικά υγρά. Προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

v  Η υγιεινή των χεριών με χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος που θα βρίσκεται κοντά στην είσοδο της αίθουσας διδασκαλίας υπό την εποπτεία εκπαιδευτικού της τάξης, ιδιαίτερα για τα μικρότερα παιδιά.

v  Εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος πριν και μετά τη χρήση εξοπλισμού, όπως πληκτρολόγιο υπολογιστή (σε περίπτωση που αυτός είναι κοινόχρηστος).

v  Ευαισθητοποίηση και εγρήγορση για την πρώιμη αναγνώριση συμπτωμάτων. Σε περίπτωση εμφάνισης ακόμα και ήπιων συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος) παραμονή στο σπίτι και ενημέρωση των υπευθύνων.
 Εκπαιδευτικές εκδρομές - Βιβλιοθήκη
Για το σχολικό έτος 2019-2020 δεν θα πραγματοποιηθούν οι εκδρομές, επισκέψεις,περίπατοι, εκδηλώσεις, μαθητικοί αγώνες, προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών και η λειτουργία βιβλιοθηκών.
Αγαπητοί γονείς, ευελπιστούμε στη συνεργασία και την κατανόησή σας για τις αλλαγές που προέκυψαν με την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων. Τα οποιαδήποτε μέτρα στοχεύουν στον περιορισμό της διασποράς του Κορωνοϊού COVID-19.

                Ο Σύλλογος Διδασκόντων                                    Ο Διευθυντής του Σχολείου
                                                                                              Πανταζόπουλος Δημήτριος

Για να δείτε το διάγραμμα του σχολέιου και την επιστολή πατήστε εδώ.